Get fired up, not burned up!


Frans Colruyt stopte als operationeel directeur van de supermarktgroep Colruyt en koos voor zichzelf. Hij voelde dat zijn fysieke en mentale grens bereikt was en koos bewust voor geen burn out. Vele steunbetuigingen vallen hem te beurt. “Wat moedig”, klinkt het vanuit verschillende hoeken.


Het is inderdaad aartsmoeilijk om je leven drastisch om te gooien, om je baan op te zeggen en terug tot jezelf te komen. Laat Frans Colruyt dan ook een voorbeeld zijn. Een voorbeeld, maar ook een wake up call.


Want de vraag is natuurlijk: Is het ok om zo lang te gedijen in een situatie tot je letterlijk dreigt op te branden?


Klinisch psychologe Eveline Bockhodt omschrijft burn out als een energieprobleem, een uitputtingsverschijnsel. En dat is exact wat wij, als specialisten arbeidsrecht, ook ervaren bij Kobalt Legal.


Wekelijks nemen tientallen opgebrande werknemers plaats aan onze vergadertafel. Allen op zoek naar een uitweg, desnoods aan de hand van een procedure.


Maar net zoals de pharmaindustrie een ziekte enkel symptomatisch behandeld, zoeken deze werknemers naar oplossingen voor burn out wanneer het te laat is. Ze zijn al uitgeput. Advocaten en psychologen kunnen vaak enkel nog een pleister kleven op een gapende wonde, terwijl er in feite een operatie of zelfs amputatie nodig is.


Dus wat dan met preventie?


De echte oorzaak van een burn out is vaak een totale mismatch tussen werknemer en functie of tussen werknemer en bedrijf. De dynamiek van het bedrijf past niet, de klik met de collega’s is er niet, de leidinggevende inspireert onvoldoende, men mist voeling met het product of de dienst, en... Zo kan ik nog wel even doorgaan.


In veel samenwerkingen is die match er de facto wél maar hebben werknemer en werkgever gewoon wat bijsturing nodig. Human transformation, idealiter gekoppeld aan digital transformation met oog voor het individu, kan samenwerkingen echt naar een hoger niveau tillen. Werkvreugde en drive injecteren.


We hebben hiervan de voorbije jaren een aantal mooie voorbeelden gezien. Als Change Manager zie ook ik regelmatig het vuur terug aanwakkeren in mensen.


Maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit zelden nog mogelijk is bij werknemers die op een burn out afstevenen.


Voor die gevallen is er een andere oplossing nodig. Duaal leren, initiatieven zoals de Willy Wonka school en andere projecten zorgen voor een betere aansluiting tussen werknemer en functie. Platformen zoals Djobby.be van Branded Careers streven naar een juistere match tussen werknemer en bedrijf. Werkgeluk vindt je immers maar als je effectief op de juiste stoel zit.


Zit je toch op de verkeerde stoel, dan moet je durven opstaan. Op tijd zelf ontslag durven nemen.


Vertrekken omdat je niet (meer) met plezier gaat werken, is blijkbaar een gedachte die angst inboezemt. We kiezen massaal voor zekerheid en sluiten compromissen. Tot we op zijn.


In de privésfeer kennen we de schuldloze echtscheiding. Ook in de professionele sfeer kan je op een correcte en ethische manier afscheid nemen. Arbeidsrechtelijk valt dit onder de noemer ‘opzegging’. Je gunt je werkgever netjes de tijd om vervanging te zoeken en dan ga je je eigen weg.


Je maakt jouw stoel vrij voor iemand die daar wél gelukkig op kan werken en zoekt zelf een nieuwe die beter bij je past.


Sinds 2013 zijn er in Vlaanderen honderdduizend jobs bijgekomen, stelde onderzoeker Frank Janssens recent in De Tijd. Het aantal vacatures bij de VDAB is verdubbeld. We hoeven dus niet bang te zijn om onze verantwoordelijkheid te nemen.


Het opgeven van je anciënniteit en je sociaal vangnet, wegen echt niet op tegen je mentale en fysieke gezondheid.


Zelf ontslag nemen is een eenvoudige maar krachtige manier om voor jezelf op te komen, om de controle over je eigen leven terug op te eisen en voor iets beters te gaan. Laat het stigma rond ontslag los en get fired up in plaats van burned up.


Vicky Buelens

Vennoot Kobalt legal, advocaat arbeids- en ondernemingsrecht en Change Manager

Auteur Handboek ontslag en oprichter Belgisch ontslagplatform ontslagadvies.be

10 views0 comments

Recent Posts

See All